My very first tofu experience
I många, många år har jag sneglat på tofun där i hyllan, försiktigt tittat på förpackningarna, försökt klura ut hur det kan tänkas smaka, kännas, lukta... och sedan bara ställt tillbaka och gått vidare till de för mig mer bekanta matvarorna. Jag har läst recept, hört folk lovprisa, planerat att köpa och sedan glömt bort.
Igår var det dags.
Den lyckligt utvalda? Jo, ingen mindre än:

Hade dessutom hunnit leta upp ett recept från Tasteline innehållande både soja och ingefära, två av mina favoritingredienser - hurra!
1. Blötlägg champinjonerna i cirka 10 minuter. Krama ur vattnet och skiva champinjonerna.
2. Hetta upp en wokpanna med matoljan
3. Woka gul lök, svamp och ingefära i ungefär 2-3 minuter.
4. Skär tofun i fyrkantiga bitar och blanda försiktigt ner.
5. Tillsätt soja och kycklingbuljong. Låt puttra på svag värme.
6. Rör i majsmjölblandningen. Tillsätt strimlad salladslök och vitlök.
7. Strö över vitlök och ringla över sesamoljan.
8. Servera med jasminris, sojasås och eventuellt en grönsallad.

Jag skulle kunna lägga till ett steg 8 i min "hur man tillagar detta"-beskrivning. Nämligen: NJUT! Detta recept var underbart gott!
Men nu var det ju inte egentligen själva maträtten jag skulle recensera (även om den faktiskt hade fått 4/5 på min betygsskala), utan tofun. Hur var den?
Smak: I sig själv - inte så mycket. I rätten - god som attan! Hade kunnat låta det koka mer och låta sojan riktigt sugas in för extra fulländning, tror jag.
Lukt: Nja, sisådär. Min sambo med känsligare näsa tyckte (pardon my french) att det luktade "gammal j***a trollsvamp", men honom ska vi inte lita på, det var faktiskt inte så farligt. Och så ville han nog bara göra sig lite lustig.
Konsistens: FANTASTISK! Jag är en total sucker för underliga och speciella konsistenser; hur något känns att tugga på kan för mig vara det som antingen friar eller fäller en maträtt. Och det här gillade jag. Skarpt. Något svampig, pyttelite gummiaktig och mjuk. Nice. Påminner lite om ost, men ändå inte. Svårbeskrivet.
Användningsbarhet: Stor. Kan användas i soppor, grytor, wokas, stekas... hur det beter sig i ugn vet jag dock ej (kanske blir en framtida test av mig?). Att den även har en väldigt diskret smak gör också användningsområdet större, eftersom man kan få det att smälta in i det mesta.
Betyg: Någonstans mellan 4 och 5. Inte illa alls.
Igår var det dags.
Den lyckligt utvalda? Jo, ingen mindre än:

Hade dessutom hunnit leta upp ett recept från Tasteline innehållande både soja och ingefära, två av mina favoritingredienser - hurra!
Kinesisk wok med tofu och ingefära (4 port)
200 g tofu
0,5 dl matolja
1 st finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk färsk finhackad ingefära (jag använde malen, torkad)
8 st champinjoner eller shiitakesvamp
1 tsk kinesisk soja
0,5 dl kycklingbuljong
1 tsk majsmjöl, blandat med 2 tsk vatten
1 knippe salladslök
0,5 tsk sesamolja
vitpeppar
Till servering:
Jasminris
Sojasås
200 g tofu
0,5 dl matolja
1 st finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk färsk finhackad ingefära (jag använde malen, torkad)
8 st champinjoner eller shiitakesvamp
1 tsk kinesisk soja
0,5 dl kycklingbuljong
1 tsk majsmjöl, blandat med 2 tsk vatten
1 knippe salladslök
0,5 tsk sesamolja
vitpeppar
Till servering:
Jasminris
Sojasås
1. Blötlägg champinjonerna i cirka 10 minuter. Krama ur vattnet och skiva champinjonerna.
2. Hetta upp en wokpanna med matoljan
3. Woka gul lök, svamp och ingefära i ungefär 2-3 minuter.
4. Skär tofun i fyrkantiga bitar och blanda försiktigt ner.
5. Tillsätt soja och kycklingbuljong. Låt puttra på svag värme.
6. Rör i majsmjölblandningen. Tillsätt strimlad salladslök och vitlök.
7. Strö över vitlök och ringla över sesamoljan.
8. Servera med jasminris, sojasås och eventuellt en grönsallad.

Jag skulle kunna lägga till ett steg 8 i min "hur man tillagar detta"-beskrivning. Nämligen: NJUT! Detta recept var underbart gott!
Men nu var det ju inte egentligen själva maträtten jag skulle recensera (även om den faktiskt hade fått 4/5 på min betygsskala), utan tofun. Hur var den?
Smak: I sig själv - inte så mycket. I rätten - god som attan! Hade kunnat låta det koka mer och låta sojan riktigt sugas in för extra fulländning, tror jag.
Lukt: Nja, sisådär. Min sambo med känsligare näsa tyckte (pardon my french) att det luktade "gammal j***a trollsvamp", men honom ska vi inte lita på, det var faktiskt inte så farligt. Och så ville han nog bara göra sig lite lustig.
Konsistens: FANTASTISK! Jag är en total sucker för underliga och speciella konsistenser; hur något känns att tugga på kan för mig vara det som antingen friar eller fäller en maträtt. Och det här gillade jag. Skarpt. Något svampig, pyttelite gummiaktig och mjuk. Nice. Påminner lite om ost, men ändå inte. Svårbeskrivet.
Användningsbarhet: Stor. Kan användas i soppor, grytor, wokas, stekas... hur det beter sig i ugn vet jag dock ej (kanske blir en framtida test av mig?). Att den även har en väldigt diskret smak gör också användningsområdet större, eftersom man kan få det att smälta in i det mesta.
Betyg: Någonstans mellan 4 och 5. Inte illa alls.
Slutsats:
Denna tofu från alpro soya är väl värd sitt pris och jag kommer köpa den igen,
vad sambons näsa än må säga.
Denna tofu från alpro soya är väl värd sitt pris och jag kommer köpa den igen,
vad sambons näsa än må säga.
Kommentarer
Trackback