Hösten är grytornas tid



Ja, här ute regnar det och är grått och trist, och sådana dagar är det godast att mysa och värma sig med antingen en rykande het soppa eller en härlig gryta. Idag blev det en favorit från boken Stora Vegetariska Kokboken som inte verkar vara skriven av någon särskild, det syns i vilket fall inte när man kikar inuti.





LINS- OCH RISGRYTA




225 g röda linser
50 g långkornigt vitt ris
12 dl grönsaksbuljong
1 purjolök skuren i bitar
3 krossade vitlöksklyftor (hade brist på dessa och använde vitlökspulver istället)
400 g krossade tomater från burk
1 strimlad röd paprika
100 g små broccolibuketter
8 minimajskolvar i bitar
50 g halverade haricots verts
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
1 msk strimlad basilika
salt och peppar



  • Häll linser, ris och grönsaksbuljon i en stor gryta och koka dem på svag värme i 20 minuter. Rör om då och då.
  • Tillsätt purjolök, vitlök, krossade tomater (med juice), paprika, broccoli, haricot verts, minimajs, spiskummin, garam masala och chilipulver.
  • Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills grönsakerna är färdigkokta.
  • Tillsätt basilika och krydda med salt och peppar.

Man kan även servera med extra ris om så önskas, men det behövs egentligen inte, då rätten är ganska matig och mättande i sig själv. Och god, framförallt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0