Brödbak!


Slut på det mjuka brödet här hemma, men ganska gott om mjöl = BAKA!


BRYTBRÖD

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl (ev utblandat med andra sorters mjöl)
Uppvispat ägg
Sesamfrö





  • Smält margarinet i en kastrull
  • Blanda ner mjölken och värm tills det är fingervarmt
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet
  • Häll i resten av degspadet och blanda i salt, socker och i stort sett allt mjöl (jag blandade med lite andra sorter jag hade hemma)
  • Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt med bakduk i bunken i cirka 30 minuter
  • Knåda degen försiktigt på mjölat bakbord
  • Rulla ut degen till fyra längder och dela varje längd i fyra bitar
  • Rulla varje bit till en bulle och lägg dem tätt på en smord plåt
  • Jäs bröden under bakduk cirka 30 minuter
  • Pensla med uppvispat ägg och strössla med sesamfrön
  • In mitt i ugnen i ungefär 20 minuter på 225 grader

Biskvier!


Min moster gör världens godaste biskvier. Sådana där som alltid smakar mjukt och ljuvligt i munnen och som man alltid försöker efterhärma. Hon gör dem alltid kring jul, så man har alltid fått längta ett helt år efter hennes specialitet.
Ibland försöker jag mig på att göra egna. De brukar bli väldigt goda, men inte i närheten av den klass som hennes biskvier spelar i. Jag ska ta hennes recept någon dag. Tills dess får ni och jag nöja oss med ett helt vanligt, klassiskt recept som faktiskt är jäkelusiskt gott det också.



BISKVIER

150 g mandelmassa
1 äggvita
½ dl socker

Fyllning

100-150 g smör
½ dl strösocker
1½-2 msk vatten
2 äggulor
(2 msk kakao)
(2 tsk vaniljsocker)
Ev. lite florsocker

Lock

150-200 g mörk blockchoklad
En liten klick smör/olja





  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Riv mandelmassan och blanda den med äggvita och socker tills du har en jämn smet.
  • Spritsa eller klicka ut små runda, platta kakor på bakplåtspapper.
  • Sätt in i ugnen i cirka 10-20 minuter. Passa på dem så de inte bränns!
  • Låt dem svalna.
  • Koka vatten och strösocker till en sockerlag.
  • Häll i äggulorna och vispa kraftigt. Låt svalna.
  • Tillsätt rumsvarmt smör i klumpar och rör tills det är en jämn smet.
  • Blanda i eventuell smaktillsats; kakao/vaniljsocker (öka/minska mängd beroende på hur starkt du vill det ska smaka).
  • Blanda eventuellt i lite florsocker för att få smeten lite mer tjockflytande (den blir annars vanligtvis det i kylen, florsocker är ett bra knep om det inte funkar, eller om man var stressad vid smettillagningen)
  • Låt detta stå i kylen en stund.
  • Bred fyllningen lite toppigt på kakorna och ställ gärna in i frysen en stund så de blir riktigt kalla och stela.
  • Smält choklad och smör/olja i vattenbad eller i microvågsugn och doppa kakorna i chokladen. Eller smeta på chokladen med en tesked. Vilket som funkar.
  • In i kyl eller frys och ät när du har lust. Frysta håller ganska länge.




Åh, förresten!

Om det är någon som har något jättebra knep för hur man får till själva biskvibotten bra eller hur de blir som bäst i ugnen (mina har en tendens att ibland kladda fast på bakplåtspappret och jag vet inte riktigt varför), så kommentera gärna! Tar tacksamt emot hjälp.

De rosa rattarna!


Nu är det oktober och med det månaden som vigts åt kampanjer för bröstcancerforskningen. Den rosa färgen dyker upp lite här och var och tidningarna fylls med reportage.

Och så har vi ju i år även rattar. Ahlgrens Rosa Rattar, för att vara mer exakt.



Denna påse säljs nu under oktober och 10% av överskottet från försäljningen går till kampen mot bröstcancer. Det gillas.



Så här ser alltså rattarna i fråga ut. Påminner både i smak och konsistens om de vanliga bilarna, inget direkt speciellt över dem, vilket jag kan känna var lite trist. Nu när Ahlgrens bilar kommit på det fyndiga namnet och utformandet (vilket jag tycker) hade de ju kunnat slänga in någon lite roligare smak också, då skulle ju i alla fall fler bli lockade att köpa fler påsar och därmed stödja kampen mer.

Å andra sidan är det ju faktiskt främst ändamålet man inhandlar dessa för och det blir säkert en liten slant i bidrag oavsett. Så jag kan inte helt döma ner dessa små skumbildelar. De är ju ändå helt okej att äta också och ska få stå med som tilltugg till kvällens filmtittande. Och bäst känns det ju att veta att någon där ute kanske får en lite lättare kamp med forskningens och mitt godissmaskandes hjälp.

Vad kan detta leda fram till?












Jo:

KÖTTFÄRSGRYTA MED ÄPPLE

1 finhackad gul lök
4 hg köttfärs/quornfärs
1 burk krossade tomater
1 burk bambuskott
1 burk gröna ärtor
4-5 msk ketchup
1 grönt äpple (gärna Granny Smith)
1 köttbuljongtärning (eller valfri)
1 dl vatten
Salt, basilika och kött&grillkrydda



  • Fräs löken i en gryta.
  • Lägg i köttfärsen och låt den brynas.
  • Krydda med salt, basilika och kött&grillkrydda.
  • Häll i krossade tomater, bambuskott, ärtor, vatten, ketchup och smula ner buljongtärningen.
  • Låt puttra en stund och blanda till sist ner äppelbitarna och låt dem bli varma.
  • Servera med långkornigt ris och lite bröd.


Ugnsköttfärs!


Nu var det ett litet tag sedan jag uppdaterade här. Bäst att jag bättrar mig lite! Duger köttfärs i ugn som kompensation?


Ingredienser

600 g köttfärs (minst)
2 finhackade vitlökar
1 skalad och skivad morot
1 finhackad gul lök
1 msk stekfett
3-4 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk kalvfond
1 kg potatis
½ hackad paprika
2 dl vatten
100-150 g gratängost
salt, peppar





  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Bryn färsen. Lägg lök och vitlök i stekpannan och låt det fräsa.
  • Salta, peppra och häll i fond, vatten, tomatpuré och sambal oelek. Lägg även i paprikan.
  • Skala och skiva potatisen ganska tunt.
  • Smörj en ugnssäker form och varva potatis- och morotsskivor med köttfärsblandningen.
  • Strössla ost ovanpå allt.
  • In i ugnen i cirka 30 minuter.
  • Servera gärna med en grönsallad.

Lubs Gourmet?


Jag var på ICA Maxi och handlade häromdagen och fick då syn på denna:

 

Men vad var det? En müslikaka av något slag? Fruktkaka? Hmm, jaja, den kostade bara 10 kronor så den fick följa med hem.

 

 

Idag fick det bli smakande av den ute på vår inglasade altan. Mysigt och fint. Och gott?
Nja... både och! När jag tog första tuggan tyckte jag bara det kändes konstigt och ovant, jag hade någonstans förväntat mig lite krispighet av någon anledning, men kakan var bara mjuk och halvseg. Och smaken söt och fruktig.

När jag tittar på innehållsförteckningen nu ser jag detta: Äpple (36%), mandlar, russin, dadlar, rismjöl, kanel (0,7%).

I stort sett bara frukt! Och det är ju jättebra i motsats till alla dessa müslibars som innehåller både massvis med socker och choklad (även om det är dödligt gott), men det här är inget jag kommer köpa igen. Det är smaken av dadlar som förstör det för mig, för det tycker jag inte om. Men någon annan kanske skulle uppskatta detta? (Min sambo valde dock att spotta ut det lilla han smakade, så man vet ju i och för sig aldrig).

Plus i kanten för att alla ingredienser tydligen är ekologiska dock. Annars blir det ett vänligt tack, men nej tack.


Matbloggar.com



Nu finns det en sida på internet där man lätt kan hitta åt svenska matbloggar. Och passande nog så heter den just Matbloggar.com.

Perfekt, tycker jag, som gärna läser andras matbloggar för tips och sinnlig njutning.


Höstrullar?


Köpte rispapper på en lokal asiatisk butik för någon dag sedan, bara så där på impuls. Sen googlade jag lite för att se vad man kan använda det till och lärde mig att det ju går att använda till vårrullar (som jag aldrig provat äta förut). Så, tja, det här är väl min form av svenskhusmansasiat-höstrullar (eller.... höstknyten egentligen, några rullar gjorde jag ju faktiskt inte, men det blev lite rester av fyllningen så jag kanske testar rullar senare och i så fall lägger jag in en bild på dem också).


SVENSK-ASIATISKA HÖSTKNYTEN À LA MIG

1 grovriven morot
3-4 champinjoner
1 bit skivad purjolök
400 g köttfärs
½ strimlad gul paprika
2 tsk sambal oelek
2 msk soja (eller efter smak)
1 pressad vitlöksklyfta
1-2 tsk malen ingefära
Rispapper




  • Koka morotsrivet mjukt i en kastrull och häll av vattnet.
  • Stek köttfärs och purjo i lite matfett.
  • Blanda ner champinjoner, morot, paprika, ingefära, soja, sambal oelek och vitlök och stek upp.
  • Lägg ett rispapper i blöt i några få minuter tills de är helt mjuka.
  • Lägg rispappret på en tallrik eller annan plan yta och placera en skopa köttfärsblandning i mitten.
  • Rulla eller vik ihop på valfritt sätt.
  • Upprepa tills du fått ihop så många knyten du vill ha.
  • Servera med grönsaker.

Jag blev mycket nöjd med smaken på köttfärsen och kommer definitivt att göra det här igen. Och för er som aldrig testat rispapper - gör det! Bara konsistensen och hur de känns när man viker dem är värt det! Men så är jag ju en sucker för konsistenser också.

Rispapperförpackningen jag köpte ser för övrigt ut så här:



Bara så ni vet ungefär vad ni ska leta efter.

Jag tror också man ska kunna steka/fritera rispapperknyten, men är osäker. Någon som har tips på andra fyllningar eller användingsområden för en novis?


Uppdatering!
Här kommer en bättre bild på rullarna och som ni kan se är de bättre formade denna gång.


Med risk för upprörd mage...


...blir det idag:


CHILI SIN CARNE

1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 burk black eye-bönor
1 hackad lök
1 hackad paprika
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 tsk tomatpuré
1 tsk brun farin (strö)
Chili efter smak
1 burk majs




  • Fräs lök, paprika, de avsköljda bönorna och kryddor i lite matfett.
  • Häll i krossad tomat och smula över buljongtärningen samt den pressade vitlöken.
  • Blanda i tomatpuré och brun farin.
  • Låt allt puttra i cirka 20 minuter.
  • Blanda i majsen när cirka 5 minuter återstår.
  • Servera gärna med pitabröd eller en grönsallad.
(Och om ni har ovana magar; se till att ni inte ska iväg på något väldigt socialt, då denna rätt ganska lätt kan se till att magen också vill vara med och kallprata.)

Min barndoms finmiddag


När jag var liten hade min familj en paradrätt. Den serverades ofta när vi skulle ha det riktigt fint tillsammans eller om vi hade bjudit över middagsgäster. Mig veterligen var den alltid uppskattad.
Och fredag som det är fick det bli en liten finmiddag här hemma, turen föll på just denna barndomens paradrätt.


KOREANSK SKINKGRYTA

500 g färsk skinka
1 liten klyfta vitkål
1 bit purjolök
1 stor morot

Marinad:

1 dl soja
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm torkad ingefära
2 krm salt
2 krm sambal oelek

Garnering:

Sesamfrön




  • Skär skinkan i strimlor.
  • Blanda ingredienserna till marinaden, lägg i köttet. Låt dra i cirka en timme.
  • Ta upp köttet ur marinaden och häll marinaden i en kastrull eller gryta.
  • Finstrimla vitkål och purjolök. Riv moroten grovt.
  • Koka jasminris.
  • Koka upp marinaden tillsammans med vitkål, purjolök och morot.
  • Tillsätt köttet och låt koka i cirka 20-25 minuter på svag värme.
  • Strö sesamfrön över rätten vid servering.
  • Servera en grönsallad till och ät gärna med pinnar för en fulländad matupplevelse!

Riktig vardagshusmanskost


Jag är väl inte mästerkock nummer 1 med hundratals nya idéer på spännande ingredienskombinationer. Ibland pusslar jag ihop något eget, ibland använder jag välbeprövade recept som får vara både lyxiga eller mer vardagsmat. Huvudsaken för mig är att det är gott och att jag tycker det är roligt att laga och då är det inspirationen och planering som får sätta gränserna.

Dagens lunch blev inte så mycket egenihoppysslat, utan det fick bli lite redig husmanskost i form av Raggmunkar.


RAGGMUNKAR

6 st potatisar
2 ägg
2 dl mjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt



  • Skala potatisarna och hacka dem i mindre bitar.
  • Häll ner alla ingredienser i en matberedare (använd knivverktyget) och mixa dem tills smeten får en fin konsistens. Man kan även riva potatisen för hand och sedan blanda ihop allt, beror på tid och tycke.
  • Stek raggmunkar i stekpannan.
  • Servera förslagsvis med knaperstekt bacon och lingonsylt.

Drömrulltårta


Idag ska jag och sambon iväg till en bekant och fika, och jag tänkte ta med mig lite att bjuda på också. Därför har jag nu på morgonen bakat en god drömrulltårta som även passar bra för gluten- och mjölkproteinöverkänsliga (i alla fall om man väljer att använda mjölkfritt margarin).


DRÖMRULLTÅRTA


3 ägg
1½ dl socker
2-3 msk kakao
1 tsk bakpulver
3/4 dl potatismjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt margarin/smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula






  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda torrvaror och vänd ner i smeten.
  • Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda i fem minuter mitt i ugnen.
  • Strö lite socker över den nygräddade kakan och låt svalna.
  • Stjälp sedan upp den på smörgåspapper och drag av pappret den gräddats på.
  • Täck över med bakduk tills fyllningen är klar.
  • Rör smör och florsocker poröst.
  • Blanda i vaniljsocker och äggula.
  • Bred ut fyllningen på kakan och rulla ihop den.
  • Låt ligga svalt en stund innan drömrulltårtan skärs upp.

Curry!


Gårdagens middagsrecept har jag stulit, onda jag. Egentligen är det NovaÄt med Nova! som är ursprungskvinnan. Men gott var det, och det tackar jag för.


CURRYRISOTTO MED FALUKORV

1-2 gula lökar
4 dl okokt ris
1 msk curry
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
500 g falukorv
3 dl ärtor
3 dl blandade grönsaker




  • Hacka lök och bryn med margarin i en stekpanna.
  • Häll på ris och låt det steka med i stekpannan en kort stund.
  • Häll över allt detta i en kastrull och fyll på med vattnet och buljongtärningarna.
  • Låt sjuda med lock i cirka 20 minuter eller tills vattnet kokat bort.
  • Tärna korv och bryn den med lite curry.
  • Blanda ner korv, ärtor och grönsaker i curryriset.
  • Servera.

 

Receptkommentar: Det här var väldigt enkelt att göra och enormt mättande. Perfekt vardagsmiddag! Kan tänka mig den med kyckling i också, men då som lite mer finmat. Testa vetja, det var gott!


Ahlgrens Rosa Rattar!


I Ahlgrens Bilars senaste nyhetsbrev kan man läsa om de Rosa Rattarna, det vill säga en specialgjord påse med rosa rattformade godisar som kommer säljas under hösten till förmån för Rosa Bandets forskning mot bröstcancer.

 

Enligt Ahlgrens Bilar kommer 10% av överskottet från försäljningen gå till arbetet mot bröstcancer. Och jag tycker det är ett fint och ganska roligt initiativ (ordlekar är ju alltid skoj) och kommer nog köpa en påse när de kommer ut i butik i oktober.

 

Frågan är bara vad de kommer smaka? Hallon?

 


Fisk i foliepaket


Idag fick det bli en enkel men gudomligt god middag, som känns lite lyxig fastän den är bland det simplaste man kan göra. Gör er redo att mottaga receptet på


FISK I FOLIEPAKET
(alla mängder i detta recept anpassas förslagsvis efter hur tom magen känns)


Fiskfilé eller fiskblock av valfri sort (färsk eller halvtinad)
Morötter
Purjolök
Smör/margarin
Salt, svartpeppar och vitpeppar



  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Ta en hyfsat stor bit aluminiumfolie per portion och lägg på en ugnsplåt.
  • Placera en stor klick smör/margarin på varje foliebit. Den ska vara ganska stor för att minska risken att fisken blir torr.
  • Riv morötterna grovt och lägg ovanpå smörklicken.
  • Skiva purjolöken och fördela ovanpå morötterna.
  • Skär fisken i mindre bitar och lägg överst på högen.
  • Salta och svart- och vitpeppra.
  • Avsluta med ytterligare en stor klick smör längst upp på varje foliebit.
  • In i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter beroende på hur stora fiskbitar man har och hur pass tinade de är.
  • Servera med pressad potatis.

En annan bra sak med detta recept är att det är enkelt att variera. Man kan alltid lägga dit någon mer grönsak om man vill och testa sig fram till sin favoritanpassning av det här receptet. Det brukar bli lika gott ändå. :)

RSS 2.0