Brödbak!


Slut på det mjuka brödet här hemma, men ganska gott om mjöl = BAKA!


BRYTBRÖD

50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl (ev utblandat med andra sorters mjöl)
Uppvispat ägg
Sesamfrö





  • Smält margarinet i en kastrull
  • Blanda ner mjölken och värm tills det är fingervarmt
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet
  • Häll i resten av degspadet och blanda i salt, socker och i stort sett allt mjöl (jag blandade med lite andra sorter jag hade hemma)
  • Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt med bakduk i bunken i cirka 30 minuter
  • Knåda degen försiktigt på mjölat bakbord
  • Rulla ut degen till fyra längder och dela varje längd i fyra bitar
  • Rulla varje bit till en bulle och lägg dem tätt på en smord plåt
  • Jäs bröden under bakduk cirka 30 minuter
  • Pensla med uppvispat ägg och strössla med sesamfrön
  • In mitt i ugnen i ungefär 20 minuter på 225 grader

Biskvier!


Min moster gör världens godaste biskvier. Sådana där som alltid smakar mjukt och ljuvligt i munnen och som man alltid försöker efterhärma. Hon gör dem alltid kring jul, så man har alltid fått längta ett helt år efter hennes specialitet.
Ibland försöker jag mig på att göra egna. De brukar bli väldigt goda, men inte i närheten av den klass som hennes biskvier spelar i. Jag ska ta hennes recept någon dag. Tills dess får ni och jag nöja oss med ett helt vanligt, klassiskt recept som faktiskt är jäkelusiskt gott det också.



BISKVIER

150 g mandelmassa
1 äggvita
½ dl socker

Fyllning

100-150 g smör
½ dl strösocker
1½-2 msk vatten
2 äggulor
(2 msk kakao)
(2 tsk vaniljsocker)
Ev. lite florsocker

Lock

150-200 g mörk blockchoklad
En liten klick smör/olja





  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Riv mandelmassan och blanda den med äggvita och socker tills du har en jämn smet.
  • Spritsa eller klicka ut små runda, platta kakor på bakplåtspapper.
  • Sätt in i ugnen i cirka 10-20 minuter. Passa på dem så de inte bränns!
  • Låt dem svalna.
  • Koka vatten och strösocker till en sockerlag.
  • Häll i äggulorna och vispa kraftigt. Låt svalna.
  • Tillsätt rumsvarmt smör i klumpar och rör tills det är en jämn smet.
  • Blanda i eventuell smaktillsats; kakao/vaniljsocker (öka/minska mängd beroende på hur starkt du vill det ska smaka).
  • Blanda eventuellt i lite florsocker för att få smeten lite mer tjockflytande (den blir annars vanligtvis det i kylen, florsocker är ett bra knep om det inte funkar, eller om man var stressad vid smettillagningen)
  • Låt detta stå i kylen en stund.
  • Bred fyllningen lite toppigt på kakorna och ställ gärna in i frysen en stund så de blir riktigt kalla och stela.
  • Smält choklad och smör/olja i vattenbad eller i microvågsugn och doppa kakorna i chokladen. Eller smeta på chokladen med en tesked. Vilket som funkar.
  • In i kyl eller frys och ät när du har lust. Frysta håller ganska länge.




Åh, förresten!

Om det är någon som har något jättebra knep för hur man får till själva biskvibotten bra eller hur de blir som bäst i ugnen (mina har en tendens att ibland kladda fast på bakplåtspappret och jag vet inte riktigt varför), så kommentera gärna! Tar tacksamt emot hjälp.

De rosa rattarna!


Nu är det oktober och med det månaden som vigts åt kampanjer för bröstcancerforskningen. Den rosa färgen dyker upp lite här och var och tidningarna fylls med reportage.

Och så har vi ju i år även rattar. Ahlgrens Rosa Rattar, för att vara mer exakt.



Denna påse säljs nu under oktober och 10% av överskottet från försäljningen går till kampen mot bröstcancer. Det gillas.



Så här ser alltså rattarna i fråga ut. Påminner både i smak och konsistens om de vanliga bilarna, inget direkt speciellt över dem, vilket jag kan känna var lite trist. Nu när Ahlgrens bilar kommit på det fyndiga namnet och utformandet (vilket jag tycker) hade de ju kunnat slänga in någon lite roligare smak också, då skulle ju i alla fall fler bli lockade att köpa fler påsar och därmed stödja kampen mer.

Å andra sidan är det ju faktiskt främst ändamålet man inhandlar dessa för och det blir säkert en liten slant i bidrag oavsett. Så jag kan inte helt döma ner dessa små skumbildelar. De är ju ändå helt okej att äta också och ska få stå med som tilltugg till kvällens filmtittande. Och bäst känns det ju att veta att någon där ute kanske får en lite lättare kamp med forskningens och mitt godissmaskandes hjälp.

RSS 2.0