Fisk i foliepaket


Idag fick det bli en enkel men gudomligt god middag, som känns lite lyxig fastän den är bland det simplaste man kan göra. Gör er redo att mottaga receptet på


FISK I FOLIEPAKET
(alla mängder i detta recept anpassas förslagsvis efter hur tom magen känns)


Fiskfilé eller fiskblock av valfri sort (färsk eller halvtinad)
Morötter
Purjolök
Smör/margarin
Salt, svartpeppar och vitpeppar



  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Ta en hyfsat stor bit aluminiumfolie per portion och lägg på en ugnsplåt.
  • Placera en stor klick smör/margarin på varje foliebit. Den ska vara ganska stor för att minska risken att fisken blir torr.
  • Riv morötterna grovt och lägg ovanpå smörklicken.
  • Skiva purjolöken och fördela ovanpå morötterna.
  • Skär fisken i mindre bitar och lägg överst på högen.
  • Salta och svart- och vitpeppra.
  • Avsluta med ytterligare en stor klick smör längst upp på varje foliebit.
  • In i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter beroende på hur stora fiskbitar man har och hur pass tinade de är.
  • Servera med pressad potatis.

En annan bra sak med detta recept är att det är enkelt att variera. Man kan alltid lägga dit någon mer grönsak om man vill och testa sig fram till sin favoritanpassning av det här receptet. Det brukar bli lika gott ändå. :)

Min absoluta favorit!


Det absolut bästa receptet jag samlat på mig under livet måste vara det recept på linssoppa jag snart ska skriva ner. Jag tror faktiskt inte det finns någon jag bjudit den på som inte tyckt om den. Dessutom är den väldigt lättgjord och billig.



MUSTIG LINSSOPPA




2 dl röda linser
2 morötter
2 potatisar
1 lök
1 msk margarin eller olja
1-2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 liter grönsaksbuljong
2 tomater
1 vitlöksklyfta (eller vitlökspulver efter smak)
Basilika
Salt, peppar
1 skvätt ketchup


  • Skala och grovhacka morötter och potatis. Finhacka löken.
  • Fräs lök, morötter och potatis i fettet i en stor gryta några minuter.
  • På med puré, sambal oelek, linser och buljong.
  • Låt puttra i cirka 15 minuter.
  • Grovhacka tomaterna och blanda ner dem i soppan. Man kan tillsätta dem tidigare om man vill att de ska koka med en stund.
  • Krydda med salt, peppar, vitlök och basilika.
  • Jag brukar dessutom blanda i en stor skvätt ketchup för lite extra smak, men det är valfritt.

Hoppas ni ska tycka om linssoppan lika mycket som jag gör. Den går dessutom alldeles ypperligt att äta både varm och kall!

Hallonplock

Var ute i det varma, vackra och soliga vädret igår och plockade hallon. Har inte riktigt hittat något ställe med mycket bär, men jag fick hop två större burkar på två olika ställen och känner mig ganska nöjd. Får se hur länge de får ligga kvar i frysen och mysa, om jag känner mig själv rätt så borde det inte gå mer än några veckor innan morgongröten och jag förvandlat dem till bara ett minne blott!



Det höll däremot på att oturas lite för mig. När jag i stort sett plockat rent på mitt första hallonställe och fyllt en burk, vände jag mig om i buskarna för att trippa hemåt med skatten... och trampade naturligtvis ner i en djup grop! Lite mer än hälften av bären flög ut på marken och det var nog ett under att jag själv inte landade på dem och förvandlade dem till mos. Så, sen fick jag minsann stå på knä och försiktigt pilla upp dem från marken och försöka att inte få med mig hela skogens barr (eller myror, för den delen) hem också. Fast fibrer är väl alltid bra? Hoho.

Nåja, jag fick upp i stort sett alla i alla fall och på andra plockstället lyckades jag utan missöden, så i slutet allt gott. Mest hallonen.


Höstens frukter

Vad är väl mer omtänksamt av en sambo än att lämna över egenplockade äpplen till sin bak- och fruktälskande respektive?



Och för att visa min uppskattning för att älsklingen tagit hem frukt åt mig, så återgäldar jag med en klassisk äppelsmulpaj, något jag vet att han tycker om.



ÄPPELSMULPAJ

100 g smör/margarin
3 msk socker
1½ dl vetemjöl
2 dl havregryn

Cirka 4-5 syrliga äpplen (beroende på storlek)
3 msk socker
Kanel efter egen smak


  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och skiva äpplena tunt.
  • Mät upp smör, mjöl, 3 msk socker och havregryn i en bunke.
  • Finfördela smöret i mjölblandningen tills det bara är små smulor kvar.
  • Lägg äpplena i en ugnsfast form, strö över kanel och 3 msk socker.
  • Fördela smuldegen jämnt över äpplena och in i mitten av ugnen i cirka 15-20.
  • Servera eventuellt med glass, grädde eller vaniljsås.




Mums!

Han hade plockat de få hallon han hittat i omgivningen också, men dem har jag minsann hunnit smaska i mig redan!

Tack, ♥!

Min första bakomgång med MMF

MMF är alltså en förkortning på Marshmallowfondant, en degaktig klump man kan kavla ut och använda för att täcka tårtor, cupcakes o.s.v.

Jag ska inom en snar framtid göra en födelsedagstårta och har aldrig provat använda vare sig sugarpaste, MMF eller marsipan för att täcka. Bara gjort vanliga gräddtårtor. Men, nu känner jag att jag spanat nog på alla vackra bak-bloggar med deras oerhört imponerande verk - jag vill också kunna!

Så här ser mitt första försök ut:


Inuti finns en vanlig vaniljmuffin fylld med det allra enklaste, nämligen mosad banan och hallonsylt. Spacklad med vispad grädde. Runt ligger blåbär. Min kant nedtill misslyckades ganska rejält, därav mängden blåbär för att täcka över mina misstag.

Hur gör man då MMF?

Man tar cirka 200 g marshmallows och 2 msk vatten, placerar dessa i en skål och in i mikron. Rör om med jämna mellanrum. När allt smält och är sådär lagom kladdigt är det bara att börja blanda i florsocker. Cirka 500 g ska det tydligen gå åt till 200 g marshmallows. Knåda in florsockret och knåda vidare tills det i stort sett inte kladdar mer. Sedan är den redo att kavlas ut och använda. Man kan också spara degen i kylen i flera veckor om man lägger den i en plastpåse och suger ur all luft. Om man använder något att spackla tårtan/bakverket med, som exempelvis vispgrädde, bör man tydligen pensla med olja på den sida av MMF:en som ska ligga nedåt, annars kan MMF:en smälta.

Var det enkelt?

Nja. Både och! Kladdigt värre var det när marshmallowsen smält och det tog mig en stund att arbeta igång degen som jag låtit ligga i kylen i några dagar. Utkavlandet gick okej, men jag tror att det är alldeles för mesigt att ha en liten kavel av trä, känns som att man ska ha en i sten, för mer tyngd. Annars var det lätthanterligt. Nu är ju jag nybörjare och det här med att lägga på MMF:en snyggt är nog en övningssak, men förr eller senare löser det sig säkert. Om inte tårtan blir en total katastrof lär jag lägga ut en bild på den. Så håll tummarna för mig nu!

MMF-smak: Mums!
MMF-konsistens: Kul!
MMF-enkelt?: Halverst.
MMF-betyg: Det får nog bli 4/5! Detta tar mig ett steg närmre att vara en kompetent tårtmakerska och med tanke på att det var så gott, lär det få komma till användning många gånger.

Hösten är grytornas tid



Ja, här ute regnar det och är grått och trist, och sådana dagar är det godast att mysa och värma sig med antingen en rykande het soppa eller en härlig gryta. Idag blev det en favorit från boken Stora Vegetariska Kokboken som inte verkar vara skriven av någon särskild, det syns i vilket fall inte när man kikar inuti.





LINS- OCH RISGRYTA




225 g röda linser
50 g långkornigt vitt ris
12 dl grönsaksbuljong
1 purjolök skuren i bitar
3 krossade vitlöksklyftor (hade brist på dessa och använde vitlökspulver istället)
400 g krossade tomater från burk
1 strimlad röd paprika
100 g små broccolibuketter
8 minimajskolvar i bitar
50 g halverade haricots verts
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk garam masala
1 msk strimlad basilika
salt och peppar



  • Häll linser, ris och grönsaksbuljon i en stor gryta och koka dem på svag värme i 20 minuter. Rör om då och då.
  • Tillsätt purjolök, vitlök, krossade tomater (med juice), paprika, broccoli, haricot verts, minimajs, spiskummin, garam masala och chilipulver.
  • Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i 10-15 minuter eller tills grönsakerna är färdigkokta.
  • Tillsätt basilika och krydda med salt och peppar.

Man kan även servera med extra ris om så önskas, men det behövs egentligen inte, då rätten är ganska matig och mättande i sig själv. Och god, framförallt!

Chokladdoppning!

Var i grannstaden i fredags och tumlade in i en chokladbutik som sålde dessa, som ursprungligen kommer från venuschoklad:



Små "doppare" av, enligt kvinnan i kassan, 70%-ig choklad ämnade att låta smälta i exempelvis kaffe, te eller mjölk. Varm choklad är mumma, dricker inte kaffe och te ska vara av... teblad, så valet av vätska blev inte svårt.

Jag är dock besviken. Trots mycket varm mjölk smälte dopparen ut till en grynig massa istället för att beblanda sig mjukt med mjölken, som den borde. Handhavandefel eller dålig choklad? Dessutom var det inte mycket till smak i den. Jag tycker i och för sig att det ska vara väldigt starkt, så de som föredrar mer blaskig (i brist på bättre ord och beskrivet av min egen smak) varm choklad kanske skulle tycka bättre om dem. Jag drack inte ens ur min mugg och med tanke på priset (2 doppare kostade 42kr) så kommer dessa inte inhandlas igen. Tacka vet jag mjölk, kakao, socker och eventuellt lite grädde.


Betyg: 2/5 Och då är jag lite snäll.

Minimuffins

Imorgon blir det volleyboll och picknick, och för de i sällskapet som inte tar med något fika har jag tänkt bjuda på dessa:



Helt vanliga vanilj- och chokladmuffins, bara gjorda i betydligt mindre formar. Och självklart kommer även de som har fika med sig att få smaka!

Recept behövs inte för denna klassiker, antar jag?

Kikärtsbiffar!

Dags för ett nytt recept idag! Nytt för bloggen och nytt för mig. Beredda? Here goes:



Kikärtsbiffar

2 burkar (cirka 400 g) kikärter
1 msk riven ingefära
1 tsk oregano
1 msk potatismjöl
2 msk rapsolja
1 påse (600 g) wokgrönsaker
2 dl turkisk matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta


Börja med att skölja och mixa kikärterna.

(Men gör det kanske helst i en matberedare eller med stavmixer, för i min fastnade allt på kanterna och kom sig aldrig ner till mixerbladen)


Blanda sedan i ingefära, oregano och potatismjöl. Forma till 8 biffar.


Stek dessa i cirka 4 minuter på varje sida.
Woka samtidigt grönsakerna i oljan. Blanda matyoghurten med vitlöken.
Servera!



Fast... jag njöt inte. Det ser fint ut, men smakade torrt och tråkigt och utan yoghurten hade jag nog kastat bort biffarna och snabbgjort några mackor istället. Den enda smaken som stack ut var väl ingefäran, och det var ju en stor mängd av den så.

Men nä, laga inte till det här receptet, det är inte värt ens den jättelilla möda det tog mig. Det måste gå att göra bättre. Jag ska göra bättre. Tur att grundreceptet inte var mitt i alla fall. Nästa gång jag provar kikärtsbiffar ska det vara betydligt mer kryddor och gärna något vätskeaktigt i själva smeten.

Då får ni hellre titta på blåbären jag plockade för någon vecka sedan och drömma er bort till blåbärspajens och blåbärsbullarnas förlovade land.



Där har ni njutning på riktigt!

Premiär med Chicken à la King!

Eftersom jag lagar mycket mat och gillar att använda nya recept lite då och då, tänkte jag att jag skulle starta en liten mat- och receptblogg vid sidan av min tidigare blogg jagtestarallt, då den förra inte riktigt passar sig för att ha recept i sig hela, hela tiden. Där får det vara mestadels nya produkter och liknande.

Det första receptet här är en gammal favorit: Chicken à la King!



Och receptet (med en liten modifikation från mig) lyder som följer:


Ingredienser


4-5 dl skuret kött från kokt, stekt eller grillad kyckling
200 g champinjoner eller 1 burk svamp
3 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
3 dl vatten (+ eventuellt svampspad)
½-1 dl grädde
1 hackad röd eller grön paprika
1 hönsbuljongtärning
Gröna ärtor
Peppar
(Curry)
Soja



Gör så här


  • Skär kycklingköttet i små bitar, helst ska inget skinn vara kvar
  • Om du inte använder burksvamp: skiva svampen
  • Bryn fettet i en gryta och fräs svampen tills fettet är nästan genomskinligt
  • Strö över mjölet och rör om
  • Späd med vatten, grädde och eventuellt svampspad under omrörning
  • Blanda i smulad buljongtärning och koka i 3-5 minuter
  • Blanda i köttet och paprikan och hetta upp
  • Blanda i så mycket gröna ärtor du vill ha
  • Smaka av med peppar och lite soja. Jag blandar här även i redigt med curry, något som inte står med i originalreceptet
  • Servera med ris och eventuellt en grönsallad


NJUT! :)

RSS 2.0